Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 september, 2022 - 11:08Uppdaterad: onsdag, 12 oktober, 2022 - 15:33

HI markerar mot utsläppsrättbeslut

Beslutet att insistera på ett sjöfartsundantag i EU:s handel om utsläppsrätter har rört upp känslorna i regeringspartiet Hållbart initiativ.

Lagtingsledamoten Simon Holmström säger att man meddelat både infrastrukturminister Christian Wikström och lantrådet att man inte ställer sig bakom beslutet.

- Vi behöver förstå att sjöfarten står för ungefär hälften av Ålands klimatutsläpp, säger han.

Ifall landskapsregeringen inte vill att sjöfarten inkluderas i utsläppsrättshandeln bör man sätta egna klimatmål och insatser för att minska sjöfartens utsläpp, anser Simon Holmström.

Efter landskapsregeringens budgetförhandlingar kommer partiets politikråd att samlas för att bedöma relevansen i ett fortsatt regeringssamarbete.

- Det finns en stor upprördhet i vårt parti om hur den här saken har skötts och det intresset som övriga i landskapsregeringen har visat i den här frågan. Jag skulle säga att den här frågan är avgörande, säger Simon Holmström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »