Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 september, 2020 - 22:00Uppdaterad: torsdag, 24 september, 2020 - 22:02

HD underkänner åländska lagar

Högsta domstolen (HD) underkänner den i maj antagna landskapslagen om förhindrade av diskriminering, samt sex andra landskapslagar som hänvisar till den.

I diskrimineringslagen står att Ålands ombudsmannamyndighet ska stå för tillsynen. Det anser HD att strider mot grundlagen då ombudsmannamyndighetens uppgifter skiljer sig markant från organisationen för samma funktioner i riket. Befogenhetsområdena ska vara entydiga, menar HD. Eftersom oklarheten blir för omfattande anser man att det är fråga om en behörighetsöverskridning.

- Klart man kan ha den synen. Men skulle man svänga på det att så fort riksdagen stiftar något där de inte ser till att tillsynen för Ålands del är tillräckligt avgränsad, borde de också fällas. Men det är bara lagtingslagarna som utsätts för den här typen av otroligt strikt kontroll medan det är fritt fram för riksdagen att hitta på vad som helst, säger kansliminister Harry Jansson (C).

Också landskapslagen om tobak och relaterade produkter underkänns av HD.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »