Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 februari, 2022 - 22:00Uppdaterad: måndag, 7 februari, 2022 - 22:00

Hambrudd: ”Vi blev lite förvånade”

Det kom som en överraskning för landskapsregeringen att Försörjningsberedskapscentralen skickat coronasjälvtest till Åland att användas i skolorna.

I början av januari beslöt riksregeringen om omfattande testning för coronaviruset bland skoleleverna. I distributionsordningen har beaktats bland annat incidensen i regionerna och när elevernas sportlov infaller. Utbildningsminister Annika Hambrudd ( C) säger att Åland har egen behörighet och att samarbetsgruppen beslutat att testning av symtomfria elever som är i närundervisning inte är lämpligt på Åland. Ingen har hört av sig till landskapsregeringen om att testerna har skickats.

- Så vi är lite förvånade när vi fick ett meddelande om att vi hade ett stort paket som ska tullas in, säger hon.

Annika Hambrudd säger att man inte tänker tulla in paketet och att Hälsovårdsbyrån fått i uppdrag att se till att det skickas tillbaka. Hon vet inte var informationen brustit, men tror att Social- och hälsovårdsministeriet som har missat att Åland har egen behörighet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »