Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 november, 2017 - 15:36Uppdaterad: onsdag, 22 november, 2017 - 17:09
  • Polisens pensionsålder debatterades i lagtinget i dag. Arkivfoto: Ida Jansson.

Häggblom försvarade polispension

Att få sin pensionsålder höjd med 12 år med ett klubbslag i lagtinget tilltalar inte polisen.

Vissa poliser i yttre tjänst kan i dag gå i pension vid 58 års ålder, och en polisman Ålands Radio talade med efter debatten i lagtinget i dag påstod att han inte kan vänta sig att få pension förrän vid 70 års ålder.

Ändringen i lagen handlar egentligen om att polisens avgångsålder, alltså den ålder när man måste lämna sitt jobb, förlängs till densamma som för andra tjänstemän. Men det här påverkar också pensionsåldern som förlängs. Obunden samlings Bert Häggblom kritiserade dock ändringen i kraftiga ordalag i lagtinget i dag när debatten återupptogs. Han varnade för att det får konsekvenser för rekryteringen av poliser. Liberalen Roger Eriksson, vice ordförande i polisstyrelsen, påpekade att det finns möjligheter till annan tjänst om poliser som kommit upp i 60-plus får svårt att klara de fystest som krävs för yttre tjänst.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »