Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 mars, 2023 - 17:04
  • Camilla Gunell ställde en skriftlig från om vindkraft och kommunerna. Arkivbild.

Gunell frågade hur den planerade vindkraften kan komma hela Åland till godo

Under lagtingets plenum i dag svarade vice lantrådet Harry Jansson (C) på en skriftlig fråga från ledamot Camilla Gunell (S) om de åländska kommunernas roll gällande havsbaserad vindkraft.

Bland annat ville Camilla Gunell veta hur skatteintäkterna från fastighetsskatten och samfundsskatten i kommunerna ska hanteras så den tillfaller hela Åland. Harry Jansson svarade att fastighetsskatten är en kommunal behörighet men att lagtinget bestämmer vad som kan beskattas och intervallerna. Lagtinget har där en långtgående möjlighet att styra.  

Då Camilla Gunell i en tilläggsfråga bad om att få höra vice lantrådets tankar om hur man kan lagstifta för att få en rättvis fördelning av medlen svarade Harry Jansson att han med respekt för lagtinget och att det är sagt att frågan ska avgöras tillsammans inte vill förekomma. Harry Jansson sade att han välkomnar initiativet men att lagtinget måste ha en diskussion om frågan tillsammans.  
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »