Fredsgruppen för Ukraina har i en skrivelse yrkat att vapnet inte ska förstöras utan bevaras som fredssymbol, något som Grüssner själv också framförde under tingsrättsförhandlingen. Tingsrätten menar dock att det inte finns lagstöd för en sådan lösning.
"Tingsrätten konstaterar att Grüssners yrkande saknar stöd i lag. Tingsrätten finner följaktligen inte skäl att frångå huvudregeln och det beslagtagna geväret ska dömas förverkat till staten", skriver de i domen.
Bötesstraffet blev dubbelt högre än vad landskapsåklagare Roger Eriksson yrkade på under rättegången, 20 i stället för 10 dagsböter.
– Att jag fick en fällande dom och 20 dagsböter förstår jag, det jag inte tycker om är att man bestämt att vårt fredskonstverk ska förverkas till staten, som tänker förstöra det, sade Ulf Grüssner då han besökte Ålands Radios studio strax efter att domen tillkännagetts
Grüssner berättar att arbetet med att rädd konstverket fortsätter. Bland annat vill man undersöka möjligheterna att förstöra vapnet invändigt så det inte längre kan klassas som ett vapen utan som ett museiföremål. Han säger också att man haft goda kontakter med landskapet då man undersökt möjligheterna att rädd verket, kanske genom att deponera det hos Ålands museum.