Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 september, 2024 - 15:08

Fyra nycklar i LRs strategi för att minska klimatavtrycket från byggande

Ett minskat klimatavtryck – det vill landskapsregeringen uppnå med hjälp av den nya strategin för hållbart byggande.

Strategin har fyra fokusområden där fokusområdet energi och klimatanpassning pekar på att man måste fasa ut användningen av fossila bränslen och energieffektivera byggnadsprocessen. 

Fokusområdet med materialanvändning och livscykelanalys lyfter att man bör använda så klimatsmarta material som möjligt som är långsiktiga, hållbara och anpassade efter hemmet. 

Det tredje fokusområdet, cirkulärt byggande och återvinning, handlar om att minska materialtillgången och hellre renovera framom att bygga nytt. Enligt strategin ska det också finnas en plan för återvinning av material man inte längre behöver. 

Det sista fokusområdet, hälsosamma och attraktiva hus, handlar om att gå till grunden med problem med inomhusmiljön, som kan förorsakas av till exempel konstruktionsfel eller eftersatt underhåll. Men det handlar också om att bygga på ett sätt som gör det lättare att göra hållbara val, som att ha ett tillgängligt cykelförråd eller en avfallshantering som är nära. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »