• Fredrik Fredlund sitter kvar i lagtinget men inte som en del av Obunden samling. Arkivfoto: Ulf Weman.
Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom intervjuas av Nina Smeds:
Publicerad: fredag, 28 september, 2018 - 15:40, uppdaterad: fredag, 28 september, 2018 - 16:24

Fredlund lämnar Obunden samling

Fredrik Fredlund lämnar Obunden samling. Det skriver han själv i ett pressmeddelande.

- Med hänsyn till den massmediala uppståndelse som Ålands tingsrätts dom från den 20 september medfört har jag valt att lämna den Obundna lagtingsgruppen. Orsaken till att jag lämnar gruppen är omsorg för partiet, skriver Fredlund.

Fredlund tänker ändå sitta kvar i lagtinget mandatperioden ut. Han skriver att han tänker överklaga tingsrättsdomen där han dömdes till villkorligt fängelse i 75 dagar för misshandel av sin före detta sambo.

- Domen har ännu inte vunnit laga kraft och det finns inga grunder att i detta skede att ompröva beslutet att sitta kvar i lagtinget, skriver Fredlund, som inte vill ge fler kommentarer.

Diskussioner med lagtingsgruppen

Obunden samling säger att partiet önskade att Fredrik Fredlund skulle ta uppehåll i lagtingsarbetet tills misshandelsdomen mot honom vunnit laga kraft. Men lösningen blev alltså till slut att Fredrik Fredlund lämnar Obundens samlings lagtingsgrupp och fortsätter arbetet utan ett parti. Partiets ordförande Bert Häggblom säger att man inom partiet ser allvarligt på domen mot Fredlund.

- Han anser ju att domen är fel, men vi måste utgå från den dom som har givits, säger Bert Häggblom.

Fredrik Fredlund kommer inte att ställa upp för Obunden samling i nästa val.

- Det är ett ömsesidigt beslut, säger Häggblom.

"Smärtsamt för Fredlund"

Orsaken till att Obunden samling dröjde med att uttala sig om sin partikamrats dom beror på att man ville ta hänsyn till Fredlund och den målsägande i brottet.

- Det har varit smärtsamt för Fredlund och hans familj och det berör så många, också den målsägande i fallet och då ska man i första hand ta hänsyn till det och nå lösningar utanför media, säger Bert Häggblom.

Fler Nyheter

Nordlund blir ordinarie räddningschef

Karl Nordlund, som en längre tid varit räddningsverkets tf räddningschef, får en ordinarie tjänst från och med den första maj.

LR kontaktades om mordundersökning

En italiensk advokatbyrå vill att landskapsregeringen ska vidta åtgärder så att Ålands polismyndighet ska fortsätta undersökningen av vad de anser vara ett mord.

Fängelse för smuggling och olovlig inresa

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man dömdes av Tingsrätten till ett års och fem månaders fängelse för sex åtalspunkter, inkluive narkotikabrott, läkemedelsbrott och smuggling.

Presskonferens, måndag 6/4

Måndagens presskonferens i sin helhet:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under måndagen.

Kurspaket för extrapersonal inom vård och omsorg

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Högskolan på Åland erbjuder kostnadsfria och nätbaserade utbildningar, säger Erika Boman, överlärare- och programansvarig för utbildningsprogrammet för vård på Högskolan på Åland.

Landskapsläkaren: Epidemiologiska läget oförändrat

Knut Lönnroth:
Den person som var den nionde att testas positivt för coronaviruset på Åland hade varit i nära kontakt med en av de tidigare åtta fallen som var smittade av covid-19.

Larmsystem orsak till grundstötning

Nyhetsnotisen i ljudformat:
M/s Skarvens grundstötning den 12 april i fjol berodde på störningar i vinkelgivarens signal i den främre roderpropellern.

ÅHS får avvika från vårdgarantin

Nyhetsnotisen i ljudformat:
ÅHS har fått tillstånd att avvika från vårdgarantin på tre månader inom primärvården i samband med åtgärderna för att hantera spridningen av coronaviruset covid-19.

Stark kritik mot förslag till ny alkohollagstiftning

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det riktas nu kritik mot landskapsregeringens lagförslag för den nya alkohollagstiftningen.