• Fredrik Fredlund sitter kvar i lagtinget men inte som en del av Obunden samling. Arkivfoto: Ulf Weman.
Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom intervjuas av Nina Smeds:
Publicerad: fredag, 28 september, 2018 - 15:40, uppdaterad: fredag, 28 september, 2018 - 16:24

Fredlund lämnar Obunden samling

Fredrik Fredlund lämnar Obunden samling. Det skriver han själv i ett pressmeddelande.

- Med hänsyn till den massmediala uppståndelse som Ålands tingsrätts dom från den 20 september medfört har jag valt att lämna den Obundna lagtingsgruppen. Orsaken till att jag lämnar gruppen är omsorg för partiet, skriver Fredlund.

Fredlund tänker ändå sitta kvar i lagtinget mandatperioden ut. Han skriver att han tänker överklaga tingsrättsdomen där han dömdes till villkorligt fängelse i 75 dagar för misshandel av sin före detta sambo.

- Domen har ännu inte vunnit laga kraft och det finns inga grunder att i detta skede att ompröva beslutet att sitta kvar i lagtinget, skriver Fredlund, som inte vill ge fler kommentarer.

Diskussioner med lagtingsgruppen

Obunden samling säger att partiet önskade att Fredrik Fredlund skulle ta uppehåll i lagtingsarbetet tills misshandelsdomen mot honom vunnit laga kraft. Men lösningen blev alltså till slut att Fredrik Fredlund lämnar Obundens samlings lagtingsgrupp och fortsätter arbetet utan ett parti. Partiets ordförande Bert Häggblom säger att man inom partiet ser allvarligt på domen mot Fredlund.

- Han anser ju att domen är fel, men vi måste utgå från den dom som har givits, säger Bert Häggblom.

Fredrik Fredlund kommer inte att ställa upp för Obunden samling i nästa val.

- Det är ett ömsesidigt beslut, säger Häggblom.

"Smärtsamt för Fredlund"

Orsaken till att Obunden samling dröjde med att uttala sig om sin partikamrats dom beror på att man ville ta hänsyn till Fredlund och den målsägande i brottet.

- Det har varit smärtsamt för Fredlund och hans familj och det berör så många, också den målsägande i fallet och då ska man i första hand ta hänsyn till det och nå lösningar utanför media, säger Bert Häggblom.

Fler Nyheter

Möjligt skatteproblem för invånare i Jomala

John Eriksson:
Jomalas kommundirektör John Eriksson vädjar till boende i Jomala att kontrollera att hemkommunen i deklarationen är korrekt ifylld.

"Förslaget till ny vattenlag är otillräckligt"

Förlaget till den nya vattenlagen är otillräckligt. Det anser flera miljöorganisationer, bland andra Ålands natur och miljö.

Föreslår varsammare alternativ för Boreniuska huset

Landskapets kulturbyrå uppmanar fastighetsägaren till Torggatan 9, Boreniuska huset, att inte riva fastigheten förrän delgeneralplanen för Mariehamns innerstad är klar. Det skriver man i sitt utlåtande om rivningsanmälan, som Ömsen lämnat in.

Trafikplikt för flygtrafik förnyades med ändrade villkor

Landskapsregeringen har förnyat den allmänna trafikplikten för flygtrafik på linjen Mariehamn-Stockholm. Det är en förutsättning för att kunna upphandla trafiken i ett senare skede.

Många nya i Mariehamns socialdemokraters styrelse

Igår höll föreningen Mariehamns socialdemokrater årsmöte och omvalde då enhälligt Sara Kemetter till ordförande.

Trettiotal cyklar auktioneras ut

Polisen håller cykelauktion onsdagen den 1 maj klockan 12.

Hård arbetsbelastning för skolhälsovårdare

Skolhälsovårdare Mona Verho intervjuas av Nina Eriksén:
Hård arbetsbelastning för skolhälsovårdare ger mindre tid för att upptäcka de elever som mår dåligt. Det säger skolhälsovårdare Mona Verho som arbetar på gymnasialstadiet och träffar många elever.

Villkorligt för smuggling och skattebedrägeri

Två män i 20- och 30-årsåldern döms för smuggling och skattebedrägeri efter att i december 2016 ha fört in 95 kg rulltobak till Åland och underlåtit...

"Bygg bron över Prästösund öppningsbar"

Det är viktigt att en ny bro mellan Bomarsund och Prästö byggs öppningsbar även om det blir dyrare. Det skriver de norråländska kommunerna i en skrivelse till landskapsregeringen.