Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 september, 2018 - 15:40Uppdaterad: fredag, 28 september, 2018 - 16:24
  • Fredrik Fredlund sitter kvar i lagtinget men inte som en del av Obunden samling. Arkivfoto: Ulf Weman.

Fredlund lämnar Obunden samling

Fredrik Fredlund lämnar Obunden samling. Det skriver han själv i ett pressmeddelande.

- Med hänsyn till den massmediala uppståndelse som Ålands tingsrätts dom från den 20 september medfört har jag valt att lämna den Obundna lagtingsgruppen. Orsaken till att jag lämnar gruppen är omsorg för partiet, skriver Fredlund.

Fredlund tänker ändå sitta kvar i lagtinget mandatperioden ut. Han skriver att han tänker överklaga tingsrättsdomen där han dömdes till villkorligt fängelse i 75 dagar för misshandel av sin före detta sambo.

- Domen har ännu inte vunnit laga kraft och det finns inga grunder att i detta skede att ompröva beslutet att sitta kvar i lagtinget, skriver Fredlund, som inte vill ge fler kommentarer.

Diskussioner med lagtingsgruppen

Obunden samling säger att partiet önskade att Fredrik Fredlund skulle ta uppehåll i lagtingsarbetet tills misshandelsdomen mot honom vunnit laga kraft. Men lösningen blev alltså till slut att Fredrik Fredlund lämnar Obundens samlings lagtingsgrupp och fortsätter arbetet utan ett parti. Partiets ordförande Bert Häggblom säger att man inom partiet ser allvarligt på domen mot Fredlund.

- Han anser ju att domen är fel, men vi måste utgå från den dom som har givits, säger Bert Häggblom.

Fredrik Fredlund kommer inte att ställa upp för Obunden samling i nästa val.

- Det är ett ömsesidigt beslut, säger Häggblom.

"Smärtsamt för Fredlund"

Orsaken till att Obunden samling dröjde med att uttala sig om sin partikamrats dom beror på att man ville ta hänsyn till Fredlund och den målsägande i brottet.

- Det har varit smärtsamt för Fredlund och hans familj och det berör så många, också den målsägande i fallet och då ska man i första hand ta hänsyn till det och nå lösningar utanför media, säger Bert Häggblom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »