Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 december, 2022 - 16:25Uppdaterad: onsdag, 14 december, 2022 - 16:25
  • Jörgen Pettersson anser att skärgårdstrafiken snarare avvecklas än utvecklas.

Fortsatt strid om borrpengarna

Debatten om en eventuell tunnel till Föglö fortsatte i dag när lagtinget åter samlades för att debattera nästa års budget.

Som Ålands Radio rapporterade om i går sa finans- och näringsutskottet nej till de så kallade ”borrpengarna”, det vill säga de 500.000 euro som landskapsregeringen vill vika till en förstudie.

Utskottets ordförande Centerns Jörgen Pettersson, Robert Mansén (C) och Stephan Toivonen (ÅLD) reserverade sig mot beslutet.

Centerns ledamöter och Obunden samlings Lars Häggblom reserverade sig också mot att utskottets majoritet inte vill att arbetet med en Prästösundsbro återupptas under nästa år.

I dag presenterade Jörgen Pettersson reservationerna. Han underströk att man under en längre tid snarare avvecklat skärgårdstrafiken än utvecklat den.
- Och det är någonting som vi från Centerns lagtingsgrupp inte stilla tigande kan betrakta, sa han.

Gång på gång framförde han att det är viktigt att få veta mer om förutsättningarna för tunnelprojektet och att en förstudie därför är nödvändig. Han framförde också att man för tunnelprojektet kunde ansöka om extra anslag från staten, en möjlighet som finns i självstyrelselagen.

Flera lagtingsledamöter påpekade under debatten att lagtinget tidigare varit enigt om att det först krävs en helhetsplan innan man går vidare med större enskilda projekt.
- Vi har ingen sådan helhetsplan. Lagtinget har inte bestämt var vi skulle provborra. Jag tycker hela den här situationen är fullständigt absurd, sa Liberalernas partiordförande Katrin Sjögren.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »