Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 26 september, 2023 - 16:05Uppdaterad: onsdag, 27 september, 2023 - 15:22

Förtidsröstningen öppnar på lördag – Jomala, Saltvik och Geta saknar röstningsställe

Ett förtidsröstningsställe i varje kommun skulle vara det allra bästa, menar landskapets valsakkunniga, men när, var och hur du kan rösta, ser lite olika ut beroende på var du bor. Jomala, Saltvik och Geta har till exempel inga ställen för förtidsröstning alls.

Rasmus Lindqvist är valsakkunnig vid landskapsregeringen och betonar att alla väljare i lagtings- och kommunalvalet kan förstidsrösta på alla förtidsröstningsställen, oavsett var man bor. 
– Ett förtidsröstningsställe i varje kommun skulle vara det allra bästa men vi har fortfarande väldigt många ställen på Åland om man ser till både geografin och hur många vi är, säger han. 

När landskapet beslutar om förstidsröstningsställen tar man geografin i beaktande. 
– Det var några kommuner som tog kontakt inför valet som funderade kring huruvida de skulle hålla med förtidsröstning och då uppmuntrade vi dem att göra det. Det är heller ingen kostnadsfråga då landskapet står för alla kostnader, säger Lindqvist. 

På val.ax finns information om var du hittar ditt närmaste ställe att rösta på. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »