Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 december, 2023 - 16:12Uppdaterad: torsdag, 21 december, 2023 - 16:12
  • Försvarsministeriet i Helsingfors. Pressbild.

Försvarsministeriet: Ålänningar ska inte kunna avbryta frivillig militärtjänstgöring

De åländska män som gör frivillig militärtjänst i riket ska i framtiden behandlas lika som de män som har värnplikt. Det ska till exempel inte vara möjligt att avbryta sin tjänst mitt i. Det är huvudsyftet med den arbetsgrupp som försvarsministeriet tillsatt för att se över den frivilliga åländska militärtjänstgöringen och som Ålands radio berättade om i går.  

Hanna Nordström, lagstiftningsdirektör vid Försvarsministeriet leder arbetsgruppen, och hon förklarar att alternativet är att helt ta bort möjligheten för ålänningar att göra militärtjänst.  
– Det behövs bestämmelser i lagen kring det här. Det borde inte vara möjligt att avbryta sin militärtjänst och åka hem om man tappar intresset, säger Nordström. 

Åland har, enligt Nordström, fått möjlighet att vara med i arbetsgruppen, men avböjt. Försvarsministeriet har istället tät kontakt med Landskapsregeringen om frågan. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »