• Sune Axelsson jobbar på Enerexit. Foto: Johan Ågren.
Enerexits Sune Axelsson berättar mer:
Publicerad: fredag, 18 oktober, 2019 - 17:40, uppdaterad: måndag, 21 oktober, 2019 - 09:21

Föroreningarna i bränslegrottan - 20 gånger högre än tillåtet

Det oljehaltiga gruset från bränslegrottan har 20 gånger högre oljeratio än tillåtet.

Cisternen som ligger i norra änden av Badhusberget i Mariehamn har använts som lager för flygbränsle för reservkraft. Bränslet som är cancerogent har blandats med grus som legat i botten av depån och för att gruset ska kunna användas i exempelvis lekparker och bostadsområden måste det ha ett värde under 100 mg olja per kg grus i torrsubstans. De senaste testerna visar oljehalter som är över 2000 mg olja per kg grus, berättar Sune Axelsson på Enerexit.

Det som inträffat är att omkring 170 ton grus har transporterats till Svinryggens deponi för att luftas. Där placeras gruset på ett plastunderlag som har tjockplast i botten. En grävskopa vältrar därefter omkring gruset för att det ska avluftas, så att det till sist inte ska finnas någon olja kvar på gruset. Det krävs mycket värme och sol för att avdunsta olja och gruset kommer förhoppningsvis vara redo för användning nästa sommar.

Fler Nyheter

“Liberalerna var inte önskvärda i regeringsförhandlingarna”

Katrin Sjögren:
Varken Camilla Gunell (S) eller Katrin Sjögren (L) är förvånade över den regeringsbas som idag presenterades.

Sandberg: "Vinnarnas regering"

Siv Sandberg:
Vinnarnas regering och en regering som vänder högerut. Så kan den nya regeringsbasen som presenterades i dag sammanfattas enligt Siv Sandberg, statsvetare och forskare vid Åbo Akademi.

Inkommande post väntas bli försenad

Eivor Granberg:
Betydande förseningar i postgången väntas även drabba ålänningarna, med anledning av den strejk som i dag inleds i riket inom den finländska posten, Posti.

Nominera till Årets senior

Äldrerådet i Mariehamn har sedan 2011 delat ut utmärkelsen Årets senior och den som premieras får dela ut en summa på 200 euro till en ideell förening som Årets senior anser gör ett gott arbete för våra medmänniskor.

Pensionärer, flyktingar och gasbilar i ÅD-motioner

Stephan Toivonen kommenterar regeringsbasen:
Ett skattefritt pensionsarvode på 100 euro till alla som lyfter folkpension, sjukpension eller som av olika orsaker inte längre erhåller inkomstrelaterad ersättning. Detta istället för den summa på 1,8 miljoner för avdrag på löne-och pensionsinkomster som finns i den avgående landskapsregeringens budgetförslag för år 2020.

"Bergstrukturen är närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp"

Förhållandena i bergstrukturen i farleden utanför Degerby på Föglö är "närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp". Det skriver Bengt Eriksson , projektledare på Byggab som tilldelats uppdraget att bygga en bro mellan Gripö och Deberby, i en insändare i dagens lokaltidningar.

Sju nya i lagtinget efter regeringsbildningen

Moderat samlings två ministerposter i den nya landskapsregeringen innebär att de avgående ministrarna Wille Valve och Mika Nordberg tar plats i lagtinget. Sammanlagt sju nya lagtingsledamöter tar plats i lagtinget.

C, ObS, MSÅ och HI i regering

C, ObS, MSÅ och HI i regering:
Dessa fyra partier ingår i regeringen: Centern, Obunden samling, Moderat samling Åland och Hållbart initiativ. Ålands Framtid stöder regeringen, men får ingen ministerpost.

Regeringsbasen presenteras idag

Idag klockan 12.00 presenteras regeringsbasen av regeringssonderaren Veronica Thörnroos (C). Ålands Radio direktsänder presskonferensen från start.