• Konsulten Sandra Rasmussen och specialsakkunniga Katarina Halme-Wiklund. Foto: Axel Eriksson.
  • Den nya foldern, Foto: Axel Eriksson
Katarina Halme-Wiklund intervjuas av Axel Eriksson:
Katarina Halme-Wiklund intervjuas av Axel Eriksson (lång version från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 17 januari, 2019 - 15:09, uppdaterad: torsdag, 17 januari, 2019 - 17:13

Folder ska förtydliga för föräldrar med barn med särskilda behov

En ny folder ska ge föräldrar tydligare information och resultera i mindre begreppsförvirring vad gäller skolans stöd för barn med särskilda behov.

Foldern ska delas ut till alla grundskolor i veckan och kommer även finnas tillgänglig på hemsidan utbildning.ax.

– Foldern ska tydliggöra de stödåtgärder man har i grundskolan, den ska underlätta kommunikationen mellan skola och föräldrar gällande elever med särskilda behov, säger Katarina Halme-Wiklund, specialsakkunnig inom utbildning på landskapsregeringen.

Med foldern hoppas man också få bukt med viss begreppsförvirring som funnits i sammanhanget. Olika instanser och utredningar har i vissa fall olika begrepp och terminologi som kan vara svår att hålla reda på.

– En begreppsförvirring har funnits och det har saknats ett tydligt verktyg för att se hur arbets- och beslutsgången går till vad gäller de stöd som finns, säger Halme-Wiklund.

Enligt byråchef Elisabeth Storfors har det kostat cirka 10.000 euro att ta fram foldern.

Fler Nyheter

Hamnbolaget ser positivt på framtiden

Roger Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Mariehamns Hamn AB gjorde ett resultat på drygt 250 000 euro under 2018. Det framgår av årsberättelsen. Styrelsens ordförande Roger Jansson är nöjd...

Rattfyllerist och fortkörare

I dag stannade polisen en personbil på Sundsvägen i Sund som framfördes i en hastighet av 112 kilomter per timmme på en sträcka där högsta tillåta...

Slopa tandvårdsbil och stöd för kommunreform

Slopa tandvårdsbilen och processtödet till kommunerna för att genomföra kommunsammanslagningen. Det föreslås i två budgetmotioner med anledning av landskapsregeringens förslag till första tilläggsbudget för 2019.

Åland ska lämna B7-samarbetet

Kanslihandläggare Marcus Åkerblom intervjuas av Felix Quarnström:
Åland ska lämna B7-samarbetet. Det säger Marcus Åkerblom , kanslihandläggare på landskapets enhet för rättsliga och internationella frågor.

Grovt skattebedrägeri i rätten

Felix Quarnström rapporterar:
Drygt 150 000 euro i mervärdesskatt uteblev då tre komponentpaket för att bygga radhus köptes in i samband med Hassellängan-projektet i Kalmarnäs. Detta enligt en stämningsansökan där finska staten och tullväsendet står som målsägande.

Löfström andra viceordförande i sin riksdagsgrupp

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström valdes i dag till andra viceordförande i Svenska riksdagsgruppen där Svenska Folkpartiet och den åländska ledamoten ingår.

Töftölinjens färja ersätts med mindre tonnage

Töftölinjens ordinarie vajerfärja med 100 tons kapacitet tas ur trafik för planerat underhåll i morgon, onsdag preliminärt fram till den 30 april.

TV-störningar på grund av servicearbete nattetid

På grund av servicearbeten hos underleverantör kommer det att förekomma störningar och kortare avbrott på Yles TV-kanaler (både SD- och HD-kvalitet)...

Språkforskare prisbelönas av kulturstiftelsen

Eva Sundberg och Ralf Svenblad som båda utforskat och dokumenterat åländskt språkbruk tilldelas Ålandsbankens kulturpris av Ålands kulturstiftelse.