Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 juni, 2024 - 16:49Uppdaterad: måndag, 10 juni, 2024 - 17:16

Finskt valresultat en skräll men på Åland som väntat

EU-valresultatet för Åland var väntat men det finländska resultatet i stort var en rejäl skräll. Det är Åsa von Schoultz, professor i statskunskaps sammanfattning av gårdagens val. 

– För Åland ser det ut ungefär som det gjort i tidigare val, ålänningar sluter upp bakom “sin” kandidat. Det är naturligtvis väldigt viktigt också för SFP och att man ska lyckas få in en ledamot, säger Von Schoultz. 

Tittar man i stället på valresultatet i Finland i stort är det mer oväntat. 

– Det var en stor skräll, det att vänsterförbundet med Li Andersson gjorde ett så bra resultat som mätningarna inte fångat upp. I andra vågskålen, sannfinländarna som gjorde en kraschlandning och det sämsta valet sedan 2004 sett till EU-valresultat, säger hon. 

Troligen är det flera aspekter som spelar in i sannfinländarnas dåliga resultat. Von Schoultz säger att deras väljare i regel är ganska skeptiska och ointresserade av EU. 

–  Partiet har också haft en del skandaler, bland annat riksdagsledamot Timo Vornanen som sköt på öppen gata. Också det faktum att man har finansministerposten samtidigt som man gör nedskärningar kan spela in, säger hon. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »