Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 februari, 2022 - 10:21Uppdaterad: fredag, 25 februari, 2022 - 10:23
  • Lumparlands kommunvapen. Arkivbild

”Det finns ett uppdrag som måste utföras”

Hållbart initiativ har fokus på servicen när det gäller hur man ska lösa kommunfrågan på Åland. Det sa partiets talesperson Erica Scott i Ålands Radios partiledarintervju.

- Det finns ett uppdrag som ska utföras gentemot kommunernas invånare och det måste gå att genomföra. Utifrån det ska vi bestämma hur det ska se ut, säger hon.

Lagen om Kommunernas socialtjänst, KST, och socialvårdslagen är stora reformer som berör kommunerna och Erica Scott menar att man måste se hur de faller ut.

- Vi har sagt att lite låta det landa och göra en analys av hur det ser ut, säger hon.

Även diskussionen om landskapsandelssystemet behöver bli klar. Före alla effekter är klara kan man inte slå fast exakt vilken lösning det ska vara. Antalet kommuner är inte viktigt, bara de fungerar för invånarna. Erica Scott nämner Lemland och Lumparland, som önskat en utredning av en eventuell kommunsammanslagning.

- Man har haft olika gemensamma funktioner och det samarbetet verkar fördjupas baserat på goda erfarenheter. Då känns det att man gör det i en ordning och på ett sätt som bygger på nåt som faktiskt fungerar, säger Erica Scott.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »