Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 maj, 2020 - 19:42Uppdaterad: tisdag, 5 maj, 2020 - 11:43

Finland lättar restriktionerna kring corona

Efter utdragna överläggningar meddelade statsminister Sanna Marin, under riksregeringens presskonferensen på måndagskvällen, att från och med den 1:a juni lättas restriktionerna gällande corona.

Den 1:a juni ökar persongränsen för tillåtna sammankomster från tio till 50 personer, caféer och restauranger får öppna gradvis, förutsatt att effekterna av de restriktionslättnader som görs nu och vid en senare allmän epidemiologisk lägesbedömning stöder beslutet. Biblioteken tillåts omgående låna ut böcker och annat material, men får först öppnas igen den 1 juni.

Undantagsförhållandena fortsätter i Finland, då regeringen fortfarande har som mål att förhindra spridningen av smittan i samhället. Rekommendationen om distansarbete fortsätter tillsvidare och bedöms på nytt efter sommaren.

Från den 14:e maj tillåts nödvändiga resor inom Schengen-området, men kraftigt reglerat för att resorna ska vara nödvändiga. För personer som kommer till Finland gäller karantänlika förhållanden.

Ålandsminister Anna-Maja Henriksson säger att från den 14:e maj blir det möjligt att arbetspendla mellan Åland och Sverige.
- Samtidigt blir det möjligt att sommarjobba på Åland. Närmare instruktioner i ärendet kommer i nästa vecka, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson.

Personer över 70 rekommenderas hållas avstånd och inte ha fysisk kontakt med andra människor.

Undervisningsminister Li Andersson säger att alla begränsningar som vi haft i kraft för utbildning upphör den 13:e maj på alla utbildningsnivåer i Finland. Grundskolor och småbarnspedagogik återgår till närundervisning den 14:e maj.
Men för exempelvis gymnasier och yrkeshögskolor är det utbildningssamordnaren som får bestämma om det ska bli närundervisning efter 13:e maj. Dock ger statsrådet rekommendationen att man fortsätter med distansundervisning resten av året. Beslutet ger skolorna mer frihet, enligt lagen, att på egen hand bestämma hur det ordnas, t.ex. för elever med specialbehov.

Den 14:e maj är det tillåtet att utöva idrott utomhus. Idrottstävlingar och idrottsserier kan ordnas från och med den 1 juni med specialarrangemang.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »