Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 januari, 2024 - 15:55Uppdaterad: onsdag, 24 januari, 2024 - 16:06

Finansministern om skadeståndet: ”Allvarligt avbräck i ekonomin”

Landskapsregeringen är troligen skyldiga att betala skadeståndet nu, oberoende om man begär prövning i Högsta domstolen eller inte, enligt finansminister Mats Perämaa (Lib). 

– Det är den juridiska bedömning vi fått av förvaltningen. I praktiken innebär detta att regeringen kommer att förbereda ett äskande i lagtinget, att lagtinget ska begära fullmakt för utbetalningen, säger Perämaa. 

Troligen har landskapsregeringen inte likviditet att själva stå för skadeståndet. Man kan komma att behöva låna internt från Landskapets fastighetsverk eller Paf-medel. Ett andra alternativ är att gå till banken. 

– Landskapet har en rätt avsevärd likviditet men huvuddelen av den består av medel som fastighetsverket sparat för kommande investeringar, säger Perämaa. 

Oaktat vilka pengar man använder för att betala skadeståndet på kort sikt är det allvarligt för landskapets ekonomi, enligt Perämaa. 

– Pengarna vi tvingas betala är bort från någonting annat, säger han. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »