Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 mars, 2018 - 05:45Uppdaterad: onsdag, 7 mars, 2018 - 06:39
  • Representanter för Finström, Geta och Sund fotade vid ett tidigare tillfälle. Arkivfoto: Owe Sjöblom

FGS pratade pengar med LR

Finström, Geta och Sund får inget extra investeringsstöd av landskapsregeringen om de slår sig samman. Det beskedet fick man vid ett möte på måndagen.

- Vi behöver till exempel bygga nytt förvaltningshus och rusta upp andra lokaler, säger Camilla Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Geta.
Kansliminister Nina Fellman säger att det inte finns något lagstöd för att bevilja extra investeringsstöd.
- Däremot får de ett samgångsstöd på nästan tre miljoner och vi kan också stöda processen på andra sätt. Om man bygger energieffektivt kan man till exempel få ett stöd på 25 procent och vi diskuterade att de skulle kunna utnyttja någon befintlig fastighet som landskapsregeringen äger, säger Nina Fellman.

Dånöbron diskuterades

Kommunerna ville också veta vad som händer om landskapsandelarna till grundskolan sjunker vid samgång och där var svaret att landskapsregeringen kompenserar detta. Man pratade också om Dånöbrons renoveringsbehov och inom en månad ska landskapsregeringen besluta huruvida man skickar en ansökan om extra anslag från riket för brobeståndet på Åland, och då finns det möjligheter att inkludera Dånöbron.
Getas Camilla Andersson säger att det var det var skönt att äntligen få tydliga svar från landskapsregeringen, även om alla svar inte var de kommunerna hade önskat.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »