• Kansliminister Nina Fellman (S) presenterade förslaget till kommunstruktur för media i dag. Foto: Rasmus Olin.
Nina Fellman säger att man tagit till sig av alla synpunkter och därför reviderat sitt förslag till ny kommunstruktur:
Publicerad: torsdag, 14 september, 2017 - 13:49, uppdaterad: torsdag, 14 september, 2017 - 14:30

Fellman motiverar fyra kommuner

- Den här modellen fanns med i våra diskussioner tidigare, men vårt första förslag var noga övervägt och då såg vi det som det bästa, det säger kansliminister Nina Fellman om dom eventuella konspirationstankar som funnits om att det är just fyra kommuner som landskapsregeringen hela tiden har siktat mot.

Att Mariehamn lämnas i det närmaste orört motiverar Fellman med att LR gör bedömningen att det inte finns mognad för att stan ska gå samman med någon ännu.
- Det finns för djupa konfliktytor mellan framför allt Mariehamn och Jomala för att det ska vara möjligt just nu, säger Fellman.
I det förra förslaget var skärgården indelad i två kommuner, men nu anser LR att dom ska vara en enda. LR anser att skärgården behöver bli en kommun så snabbt som möjligt och en förutsättning är att trafiken mellan öarna fungerar och det har infrastrukturavdelningen fått i uppdrag att lösa.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.