Publicerad: onsdag, 3 juni, 2020 - 08:38Uppdaterad: onsdag, 3 juni, 2020 - 13:55
  • Wiklöf holding är det enda bolag i Ålands Radios granskning som helt saknar kvinnor i styrelsen

Få kvinnor i bolagstoppen

Kvinnornas andel av företagens högsta ledning är fortsättningsvis liten, det visar en kartläggning som Ålands Radio har gjort av de tio största bolagen baserat på antalet anställda på Åland.

Inte ens var tredje styrelsemedlem är kvinna, inget av de tio bolagen har en kvinnlig vd och endast två har kvinnliga styrelseordföranden.

Informationen om företagens ledning kommer från Patent- och registerstyrelsen och urvalet av de granskade bolagen bygger på Åsubs koncernstatistik från år 2018 som publicerades i slutet på april i år.

Hälften av bolagen har bara en kvinna i styrelsen och bara två har en kvinnlig majoritet. Bara ett bolag saknar helt kvinnor i styrelsen - Wiklöf holding.

Anders Wiklöf säger att det ”säkert kommer bli ändring på det” och att Wiklöf holdings olika dotterbolag har många kvinnor i toppen.

Marika Mansén-Hillar tog 2018, efter många år i styrelsen, över ordförandeklubban i Ecerkökoncernen. Hon menar att styrelser behöver ha en mix av erfarenheter, åldrar och kön.

-Då kompletterar man varandra, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »