Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 juli, 2020 - 07:07Uppdaterad: tisdag, 21 juli, 2020 - 07:12
  • Joel Karlsson, teknisk inspektör vid landskapets Trafikbyrå.
  • Infrastrukturminister Christian Wikström. Foto: Nina Smeds, ÅRTV.

Exceptionellt dyrt år 2019 för skärgårdstrafiken

Under 2019 kostade reparation och underhåll av landskapets färjor nästan 3 miljoner euro, vilket är 1,26 miljoner euro mer än budgeterat.

-2019 var exceptionellt dyrt, så där dyrt ska vi inte ha det, säger Joel Karlsson som är teknisk inspektör vid landskapets Trafikbyrå.

En orsak till att budgeten överskreds är att Skarvens propelleraggregat behövde bytas ut för första gången på tio år. Skarvens underhållskostnader var 1,4 miljoner. Även på Viggen gjordes omfattande reparationer och Alfågeln var på en schemalagd dockning.

-Åren vi dockar blir dyrare. Det görs mera jobb när båten är torr, säger Joel Karlsson.

Landskapet äger sju skärgårdsfärjor, Medelåldern för färjorna är 30 år. Gammalt tonnage leder till mer reparationer och även sämre tillgång till reservdelar. Färjorna är inte heller anpassade för bilar som blir allt större. Men det är inte lätt att hitta ställen att spara på.

-Det går inte att spara in så mycket med den trafik vi har, det blir att lägga ner en linje då, säger Joel Karlsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »