Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 april, 2023 - 22:00Uppdaterad: torsdag, 20 april, 2023 - 22:00

Enmansmyndigheter kan slås ihop för bättre arbetsmiljö och tillsyn

Lotteriinspektionen blir en del av regeringskansliet och upphandlingsinspektionen en del av ombudsmannamyndigheten. Det föreslås i ett nytt lagförslag om enmansmyndigheter som gått ut på remiss.

Anledningen till att man vill göra om lagen är att man vill förbättra tillsynen och arbetssituationen på de myndigheter som bara har en anställd, enligt vice lantrådet Harry Jansson
– Som ensam har du ingen att prata med om dina idéer och ofta rör arbetet känsliga saker där man inte kan prata med någon utanför myndighetens väggar, säger Harry Jansson. 

Också tillsynen blir lidande när man är ensam anställd. 
– En myndighet som är en person och som inte har någon naturlig kontakt till arbetsgivaren, det har visat sig inte fungera, säger Harry Jansson. 

Vad gäller datainspektionen kan man inte göra några större förändringar då den EU-lagstiftning som reglerar myndigheten kräver att datainspektionen är självständig och frikopplad. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »