• Lagtinget godkände det nya ekonomiska systemet i dag. Arkivfoto.
Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 14 februari, 2020 - 10:17, uppdaterad: fredag, 14 februari, 2020 - 15:28

Enhälligt lagting godkände det nya ekonomiska systemet

Det nya ekonomiska systemet klarade av lagtingets andra behandling i dag utan omröstningar och är nu formellt godkänt.

Diskussionen skedde redan i onsdags och i den andra behandlingen kan lagtinget bara antingen godkänna eller förkasta ett förslag.

- Nu förs det vidare till presidenten, sade talman Roger Nordlund (C ) efter att lagtinget applåderat att en långdragen process nått sitt slut.

25 ledamöter var närvarande. Nina Fellman (S) och Ingrid Zetterman (Lib) var frånvarande på grund av annat förtroendeuppdrag, Anders Eriksson (ÅF), Tage Silander (MSÅ) och Stephan Toivonen (ÅLD) var frånvarande av privata orsaker.

Det nya systemet innebär bland annat att Åland får tillbaka en större del av de skatter som betalas in till statskassan. Under våren ska riksregeringen enligt löften även ge ett förslag till riksdagen att avräkningsgrunden höjs från 0,45 procent till 0,47 procent.

Fler Nyheter

Nära kollision i hamnen

I går var det riktigt nära att Tallink Siljas fartyg Silja Galaxy och Baltic Princess skulle ha kolliderat i västra hamnen i Mariehamn på grund av den hårda vinden.

UPPDATERAT kl 17.45: Många ålänningar strandsatta på Gran Canaria

Mattias Andersson intervjuades på söndagförmiddag
Flertalet ålänningar är fortsatt strandsatta på Gran Canaria efter att en sandstorm stängde flygplatsen i Las Palmas igår.

Träd blåste omkull och många utan el

Räddningstjänsten hade sex uppdrag under gårdagen varav alla handlade om träd eller telefonstolpar som blåst omkull i stormen.

Man fick villkorligt fängelse för grov rattfylla

Villkorligt fängelse och böter blev domen för en man som kört bil alkoholpåverkad mellan Solberget och Svibybron.

Hård vind stoppar Simskälafärjan

Det hårda vädret leder till ett trafikuppehåll på Simskäla-linfärjelinjen mellan Timskär och Vattungsrevet. Trafikuppehållet väntas vara mellan klockan 19.00 på lördagen och klockan 02.00 på söndagen.

Varning för farligt kraftig vind

Meteorologiska institutet varnar för farligt kraftig vind, 25 m/s i stormbyarna, från och med lördagskvällen vid 22-tiden till och med söndagsmorgonen.

Flera strömavbrott under helgen

Vid 16.55 på lördagen var 240 hushåll utan ström i Sund och 20 minuter dessförinnan var över tusen husåll drabbade. På fredagskvällen var över 2 700 hushåll på västra Åland utan el för en kortare tidsperiod. Alla har fått tillbaka strömmen.

Landskapsregeringen föreslår ändringar i jaktförordningen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Jakttiden för rådjur förlängs samtidigt som småskrake och brunand fredas från jakt. Det är exempel på förändringar i landskapsregeringens förslag på en ändring av jaktförordningen.

Vädret påverkar skärgårdstrafiken

m/s Skiftet angjorde inte Husö klockan 15.35 på lördagseftermiddagen. Detta på grund av hård vind.