Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 31 maj, 2024 - 14:15Uppdaterad: fredag, 31 maj, 2024 - 15:18

Elrullstolar omfattas inte av nya försäkringskrav – vissa undantag kan finnas

Trafikförsäkring behöver inte tecknas för elrullstolar eller andra liknande hjälpmedel som uteslutande är avsedda att hjälpa funktionshindrade.

Frågan har väckts i och med de nya reglerna för trafikförsäkringar på elfordon. Nu har försäkringsbolaget Ömsen varit i kontakt med trafikförsäkringscentralen, TFC, den instans som hanterar trafikförsäkringar och tolkar den nya lagen. Det finns ändå vissa fordon i kategorin som kan kräva försäkring.  

“Endast förflyttningshjälpmedel som ersätter gång, som har överlåtits till en funktionshindrade av välfärdsområdet är undantagna från försäkringsplikten. Om personens rörelseförhinder beror på en annan orsak, till exempel åldrande ska trafikförsäkring tecknas för rullstolen.”, skriver Dan Sundström, gruppchef på Ömsen, i ett mail till Ålands Radio. 

Än så länge finns informationen från TFC endast på finska, men den kommer snart på svenska. Sundström betonar att det är TFC som gör tolkningen och också de som avgör ifall något skulle hända med ett oförsäkrat fordon som inte omfattas av undantaget. 
– Är man osäker kan vi bara rekommendera att man tecknar en försäkring, säger Sundström. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »