Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 december, 2023 - 06:00Uppdaterad: torsdag, 7 december, 2023 - 10:52

Ekonomiprofilerna: Vissa branscher krisar – andra har stark tillväxt

Ålands Radio bjöd in tre ekonomiprofiler för att diskutera det ekonomiska läget. Ja, det finns mörka moln på himlen, men också ljusglimtar och framtidshopp, var budskapet. 

Lågkonjunktur, höga räntor, inflation och dystra siffror av olika slag. Näringslivet har haft en hel del utmaningar att tampas och de flesta bedömare spår fortsatt tuffa tider under 2024 – globalt och på Åland. 

- Men jag tror inte på några större katastrofer. Vi har låg tillväxt, räntorna kommer antagligen att börja falla och inflationen är på väg ner, säger Edvard Johansson, professor i nationalekonomi. 

Näringslivsprofilen Jan-Erik “Jenki” Rask konstaterar att Åland är en liten ekonomi som är väldigt beroende av omvärlden och framför allt närmarknaderna.  
- Sveriges ekonomi haltar och Finland har ingen tillväxt att prata om - så jag är lite orolig för det Åland står inför, säger han. 

Rask påpekar att vi bör lägga energi på det vi faktiskt kan påverka: vårt eget kunnande och vår konkurrenskraft genom utbildning, hunger och vilja att växa. 

Rebecka Eriksson, som via investmentbolaget Eriksson Capital har direkt insyn i ett flertal olika bolag och branscher, påminner om att variationen är stor och att vissa branscher faktiskt har stark tillväxt. 
- Det är klart att turismen haft det väldigt tufft, men variationen syns också på Åland, vi har till exempel en stark åländsk bank. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »