• Brage Eklund, Ålands framtid. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Så här lät lagtingsdebatten mellan Brage Eklund (ÅF) och Camilla Gunell (S):
Publicerad: tisdag, 8 januari, 2019 - 05:36, uppdaterad: tisdag, 8 januari, 2019 - 06:33

Eklund efterlyste stöd för skogsägare

Har landskapsregeringen funderat på att betala ut stöd till de skogsägare som drabbats av förra veckans storm? Det ville Ålands framtids Brage Eklund ha svar på under lagtingets frågestund i går.

Han sade att uppskattningsvis 2-3 årsavverkningar fälldes av stormen och hjälpen måste komma snabbt för att undvika att virket förstörs. Brage Eklund undrade om man kunde göra som Sverige gjorde 2005 efter stormen Gudrun då man gav stöd för lagring och transport för det stormfällda virket.

- Hur är det med ersättning för plantor i framtiden? Kan man påskynda till exempel bevattningstillstånd och avverkningstillstånd som en hjälp för att kunna vidta åtgärder så fort som möjligt, frågade Brage Eklund.

Näringsminister Camilla Gunell (S) ville först få en överblick av vilka skador som uppkommit och vilka åtgärder som är mest relevanta och aktuella.

- Åtgärder på kort sikt är att omedelbart förenkla byråkratin kring ansökningar till landskapet, och på lång sikt se vilka effekter det här ger och vilka åtgärder vi tillsammans måste vidta, svarade Camilla Gunell.

 

Fler Nyheter

Fortfarande många hushåll utan el

David Karlsson, vd, Ålands Elandelslag
Det pågår strömavbrott i stora delar av fasta Åland. Under morgonen var det fler än 3000 hushåll som var utan el.

Man dömd till böter för hot

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till dagsböter på 90 euro efter att han har hotat en ordningsvakt till livet. Det var i början på sommaren som mannen avlägsnades från ett hotell i staden. Då slog mannen mot ordningsvakten och uttalade att han avsåg att döda ordningsvakten och att han skulle söka upp denne.

Person gripen med efterlysningar i riket

Nyhetsnotisen i ljudform:
En person ljög om sina personuppgifter för polisen efter att ha blivit gripen under tisdagskvällen. Personen i fråga visade sig ha 18 aktiva efterlysningar, flera som innebar transport till fängelset i riket.

Först på Åland med antikvävningsmask

Jesper Johansson och Zenita Gustafsson
Ålands yrkesgymnasium och deras kursverksamhet är först på Åland med att ta i bruk antikvävningsmasken Dechoker. Det är en livräddningsanordning som ska användas i en nödsituation orsakad av kvävning.

Gunell och Sjögren kritiserar regeringsprogrammet

Camilla Gunell (S) och Katrin Sjögren (L) intervjuas av Felix Quarnström
- Min första reaktion är att det kanske inte är de stora visionernas regeringsprogram, säger Katrin Sjögren, Liberalerna, om det regeringsprogram som idag presenterades.

Turlistorna finns på nätet

Nu finns turlistorna för skärgårdstrafiken för 2020 att tillgå.

Avvikande turlista för Odin i morgon

M/S Odin har avvikande turlista i morgon onsdag 11 december på grund av blåsigt väder.

Tunnel och ändrad kommunreform i regeringsprogrammet

Nina Smeds har läst regeringsprogrammet
Upphandlingen av elhybridfärjan avbryts och kortruttsprojektet för västra Föglö avbryts till förmån för en tunnel. Nu går landskapsregeringen ut med att man vill bygga en tunnel, inte bara utreda. Och Töftöfärjan ska ersättas med en bro till Vårdö.

Finland har en ny regering

Nyhetsnotisen i ljudformat
President Sauli Niinistö utnämnde Sanna Marins regering till ny regering för landet i dag. Före det hade Niinistö godkänt regeringen Antti Rinnes avgång.