• Brage Eklund, Ålands framtid. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Så här lät lagtingsdebatten mellan Brage Eklund (ÅF) och Camilla Gunell (S):
Publicerad: tisdag, 8 januari, 2019 - 05:36, uppdaterad: tisdag, 8 januari, 2019 - 06:33

Eklund efterlyste stöd för skogsägare

Har landskapsregeringen funderat på att betala ut stöd till de skogsägare som drabbats av förra veckans storm? Det ville Ålands framtids Brage Eklund ha svar på under lagtingets frågestund i går.

Han sade att uppskattningsvis 2-3 årsavverkningar fälldes av stormen och hjälpen måste komma snabbt för att undvika att virket förstörs. Brage Eklund undrade om man kunde göra som Sverige gjorde 2005 efter stormen Gudrun då man gav stöd för lagring och transport för det stormfällda virket.

- Hur är det med ersättning för plantor i framtiden? Kan man påskynda till exempel bevattningstillstånd och avverkningstillstånd som en hjälp för att kunna vidta åtgärder så fort som möjligt, frågade Brage Eklund.

Näringsminister Camilla Gunell (S) ville först få en överblick av vilka skador som uppkommit och vilka åtgärder som är mest relevanta och aktuella.

- Åtgärder på kort sikt är att omedelbart förenkla byråkratin kring ansökningar till landskapet, och på lång sikt se vilka effekter det här ger och vilka åtgärder vi tillsammans måste vidta, svarade Camilla Gunell.

 

Fler Nyheter

Sandtag kan gynna myrar

Ett sandtag nära två särskilt skyddsvärda myrar i Jomala skulle troligen inte påverka myrarna negativt.

Segelfartyg gästar Mariehamn

Imorgon onsdag gästas Mariehamn av tre segelfartyg som lägger till vid Kraftverkskajen.

Saltvik skjuter upp kommunreform

Kommundirektör Ewa Danielsson intervjuas av Felix Quarnström
Kommunstyrelsen i Saltvik beslöt att bordlägga ärendet om att utse representanter till förhandlingarna för kommunreformen.

Viking Lines näst bästa halvårsresultat sedan 2010

Viking Lines vd Jan Hanses:
Viking Line presenterade idag sitt halvårsresultat för 2019. Bolaget redovisar en förlust på 8,8 miljoner för årets sex första månader.

Utbildningar inleds inom bygg, maskin- och metallbranscherna

Ålands gymnasium inleder sysselsättningsfrämjande utbildning inom bygg och maskin- och metallbranscherna.

LR hördes inte i tid om nya postbestämmelser

Landskapsregeringen fick inte lämna in utlåtande om nya bestämmelser i Världspostkonventionen inom utsatt tid, trots att vissa av bestämmelserna finns inom landskapets lagstiftningsbehörighet.

Ett gäng förde oväsen – brottsanmälan upprättades

Polisen meddelar att man under nattpasset till tisdagen fick en anmälan om att ett gäng unga människor som förde oväsen och oenighet i ett grannskap på landsbygden, så mycket att polisen kallades till platsen.

Kommunreformen segar sig fram

Sunds kommundirektör Jens Andersén och kansliminister Nina Fellman:
Kommunernas arbete med att utse representanter till de arbetsgrupper som ska jobba med de planerade kommunsammanslagningarna går trögt.

IFK förlorade i Vasa

En besviken Peter Lundberg:
Det blev förlust med 1-2 för IFK Mariehamn när dom besökte seriejumbon VPS.