Publicerad: torsdag, 15 augusti, 2019 - 17:06Uppdaterad: torsdag, 15 augusti, 2019 - 17:06
  • Kumlinges kommundirektör lyfter problemet med dyr skolgång för skärgårdsunga som börjar gymnasiet. Foto Owe Sjöblom

Dyr skolgång för skärgårdsfamiljer

De unga i skärgården som ska studiera på gymnasiet måste flytta in till Mariehamn, vilket blir väldigt dyrt för familjerna. Det menar Kumlinges kommundirektör Christian Dreyer.

En lösning vore enligt honom att landskapsregeringen tillhandahöll någon slags bostad eller stöd för boende åt ungdomarna då det inte rör sig om så många unga.

- Jag bor själv i skärgården och ser människor runt mig vars barn börjar gymnasiet och jag ser de problem som de har, säger Dreyer.

Benny Pettersson bor på Kumlinge och har själv barn som behövt flytta in till Mariehamn på grund av studier. Han menar ändå att oron varit värre än det ekonomiska.

- Om du till exempel har ett barn och skickar iväg din 16-åring till RockOff och någonting händer, så blir det en barnskyddsanmälan. Den oron ska man leva med hela tiden när man har ett minderårigt barn som bor ensamt i staden, säger Pettersson.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »