Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 oktober, 2023 - 18:29Uppdaterad: fredag, 20 oktober, 2023 - 15:33
  • Här hittades vildsvinet. Bild: Landskapsregeringen

Dött vildsvin i Möckelö – afrikansk svinpest misstänks

Kontakta myndigheterna utan dröjsmål om du stöter på ett svinkadaver, uppmanar Laura Ölander vid landskapsregeringen.

Ett dött vildsvin har hittats i Möckelö. Den unga galten som låg uppsköljt vid strandkanten hittades av en privatperson.

"Det har med stor sannolikhet kommit till Åland från den svenska sidan då unga galtar ofta rör sig i skärgården för att söka nya revir," skriver Laura Ölander, veterinär vid landskapsregeringen, i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Vildsvinet hittades i slutet av Hamnskärsvägen i Möckelö och Landskapsregeringen ber nu allmänheten att undvika vistelse i området.

Vildsvinet är flyttat och kadavret begravt. Eftersom alla fall av döda vildsvin klassas som misstanke om afrikansk svinpest har prover skickats till Livsmedelsverket. Resultat förväntas tidigast på fredagen.

Afrikansk svinpest är en dödlig viral blödarfebersjukdom som sprids hos svin, vildsvin och minisvin, men sjukdomen smittar inte människan. Sjukdomen sprids från både levande och döda svin samt indirekt via bland annat kött, köttprodukter, matavfall, infekterade redskap, kläder, foder och obehandlade jakttroféer.  Afrikansk svinpest har tidigare påträffats i Sverige och Estland, men aldrig i Finland.

Laura Ölander påminner om att den som påträffar ett dött vildsvin ska kontakta myndigheterna utan dröjsmål, även om djuret varit dött länge. Hon påminner om att Livsmedelsverket betalar en belöning för anmälan.

Uppdatering 20.10.2023: Ingen smitta hittades på vildsvinet

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »