• En tvist mellan landskapsregeringen och skeppsbefälsförbundet har nu avgjorts i domstol.
Publicerad: fredag, 7 oktober, 2016 - 16:16, uppdaterad: fredag, 7 oktober, 2016 - 16:24

Domstol avgjorde befälhavartvist

Skeppsbefälsförbundet och landskapsregeringen vann varsin rond och en rond skall det förhandlas om. Det är resultatet av en tvist som arbetsdomstolen avgjorde redan i somras, men som landskapsregeringen först nu antecknat till kännedom.

Skeppsbefälsförbundet förlorade i tvisten om hur lediga dagar tjänas in under arbetstagarens sjukdomstid. Domstolen konstaterar att kollektivavtalet inte kan tolkas så att man tjänar in fler lediga dagar genom att vara sjuk på ledig tid. Det blev därför avslag på att betala ut ersättning till en befälhavare för avdragna vederlag. Däremot vann skeppsbefälsförbundet frågan om hur bytesdagar skall räknas. Eftersom lönesystemet ställdes om till enhetslön, och dagar i stället för timmar räknades, skall också en dag när det görs besättningsbyte räknas som en hel arbetsdag, oavsett hur många timmar det egentligen arbetades. En befälhavare får drygt 4.000 euro av landskapet för bytesdagar som inte ersatts. En tredje befälhavare skall det ännu förhandlas om eftersom det var oklart vid domstolsförhandlingen om det rätta antalet bytesdagar.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.