Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 februari, 2024 - 16:47Uppdaterad: fredag, 23 februari, 2024 - 12:28
  • Professor Göran Djupsund. Arkivbild.

Djupsund om polisanmälan: “Onödiga frågetecken”

Att polisen inte berättar vem eller vilka polisanmälan kopplad till elhybridfärjan riktar sig mot är problematiskt och leder till spekulation. Det säger Göran Djupsund, professor i statskunskap.  

– Är det mot en föredragande tjänsteman, en enskild minister eller landskapsregeringen? Det är onödiga frågetecken, säger Djupsund. 

Det är ovanligt att den här typen av politiska skeenden slutar i en polisanmälan. 

– Det är vanligt på fastlandet att man anmäler till justitieombudsmannen eller justitiekanslern. Men att man polisanmäler och menar att det skett ett direkt brott, det är ovanligt, säger Djupsund. 

Polismästare Johan Pawli säger att den åländska polismyndigheten inte kan ge mer information eftersom det är Centralkriminalpolisen, CKP, som hanterar ärendet. Enligt förundersökningslagen får endast förundersökningsledaren ge ut information.

Varför bad ni CKP att handlägga det här ärendet?

– Det säger sig självt. Det finns en jävsproblematik.

Artikeln är uppdaterad den 23.2 klockan 12.25 med polismästare Johan Pawlis kommentarer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »