Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 juni, 2024 - 16:14Uppdaterad: tisdag, 4 juni, 2024 - 17:12

DI:s resurser pekas ut som bristfälliga: “Omöjligt uppdrag för en person”

De nordiska dataskyddsmyndigheterna ser med oro på den åländska Datainspektionens bemanning och menar att den är bristfällig. 

I ett gemensamt uttalande påpekar de att ett starkt dataskydd är en mänsklig rättighet och nordisk standard.  

Att Datainspektionens resurser inte räcker till är något myndighetens chef och enda anställda Lena Nordman påpekat länge. Hon menar att det är ett “omöjligt uppdrag” att ensam hantera myndighetens uppgifter, både tidsmässigt och kunskapsmässigt.  

– En person kan omöjligt göra det här jobbet vilket i sin tur betyder att rättsskyddet för Ålands invånare blir lägre, säger hon.  

Datainspektionen ska få anlita en administratör men Lena Nordman har ändå svårt att se hur Åland ska kunna klara av dataskyddet ifall myndigheten inte stärks. En situation som kommer att förvärras då nya EU-regler tas i bruk.  

På frågan om hur hon personligen orkar med sitt arbete svarar Lena Nordman:  

– Det är tur att man kan tänka att man kan sluta i morgon, en dag i sänder.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »