• Ur insekternas synvinkel vore det bra att låta växtligheten i dikesrenarna växa. På bilden Tullarns äng i Mariehamn. Foto Tua Åström.
Vi hör naturvårdsintendent Maija Häggblom och vägmästare Robert Karlsson:
Maija Häggblom, Robert Karlsson, och Torbjörn Eckerman (från Åland idag):
Publicerad: fredag, 28 juni, 2019 - 06:05, uppdaterad: måndag, 1 juli, 2019 - 15:40

Dåligt för bin att slå gräs i dikesrenen

Diskussionen ifall man bör slå gräset i dikesrenar eller inte är en återkommande sådan. Naturvårdsintendenten Maija Häggblom menar att dikesrenarna är väldigt viktiga för flera insekter och att man därför bör tänka efter en extra gång innan man slår gräset.

- Rent ur naturvårdssynvinkel så är det dåligt att slå, då gräset ger förutsättningar för bin, humlor, fjärilar och fjärilslarver.

Vägmästaren Robert Karlsson förstår varför många vill bevara vägrenarna, men menar att trafiksäkerheten prioriteras.

- Vi måste ha en säker väg att färdas på och för att få ner antalet viltolyckor och för att förhindra dålig sikt i kurvor, så slår vi vägrenen.

Fler Nyheter

Air Leap fick nytt kontakt

Avgående infrastrukturminister Mika Nordberg och Air Leaps vd Magnus Ivarsson
Landskapet ger flygbolaget Air Leap ett kontrakt för att sköta flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm i en upphandling som slutfördes idag. Detta trots att flygbolaget tidigare haft problem med försenade och inställda flyg.

Obs höll positiva regeringssamtal

Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom
Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom är nöjd med de inledande samtalen med centern som under dagen hållit en allra första regeringssondering med de olika partierna.

Många tittade på valvakan

Nyhetsnotisen i ljudformat
Under söndagskvällen och under natten mot måndag streamades Ålands Radios valvaka från Alandica närmare 5000 gånger av över 2700 personer via Ålands Radios hemsida.

Lind nominerad till Augustpriset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Författaren Åsa Lind, som tidigare var bosatt på Brändö, har tillsammans med Joanna Hellgren nominerats till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Ansvarsfrågan om internetröstningen ska utredas

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ansvarsfrågan kring den inställda internetröstningen kommer att utredas.

Dags att nominera vinnare till Rädda Barnen-priset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det är tid att nominera vinnaren till årets Rädda Barnen-pris.

Misstänkta nödraketer - men ingen i nöd

Nyhetsnotisen i ljudformat
Flera personer ringde in till Sjöräddningscentralen efter misstanke om att nödraketer hade avfyrats öster om Mariehamn sent på söndagskvällen.

Ännu oklart hur många brevröster som hann fram

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ännu finns ingen samlad bild över hur många brevröster som i tid kom in till lagtings- och kommunalvalen. Valadministratör Casper Wrede säger att han bett kommunerna om de här uppgifterna.

Raadik fortsätter i ÅU

Nyhetsnotisen i ljudformat
Försvarsspelaren Pille Raadik har undertecknat ett nytt kontrakt med Åland United och det innebär att hon nu är klar för sin tionde säsong med laget. Kontraktet sträcker sig över två år.