• Centerns Harry Jansson, Veronica Thörnroos och Jenny Schuhmeister på presskonferens. Foto: Owe Sjöblom.
Harry Jansson intervjuas av Owe Sjöblom om ny arbetsform i lagtinget:
Harry Jansson intervjuas av Owe Sjöblom om ny arbetsform i lagtinget (längre version från Åland idag)
En av de som skulle påverkas av nya regler är Stephan Toivonen (ÅD), som bor stora delar av året i Portugal. (Från Åland idag)
Publicerad: fredag, 7 juni, 2019 - 06:21, uppdaterad: fredag, 7 juni, 2019 - 17:17

Centern vill ha ny arbetsform i lagtinget

Centern är nästa parti ut som vill se en förändring av arbetsformerna för lagtinget. Tidigare har även andra partier uttalat att de vill se en förändring.

Centern tycker att lagtingsledmöterna ska ha beredskap att delta i plenum och utskottsarbete hela året, det ska inte finnas perioder som är planerade som uppehåll. Dessutom vill de ha en översyn av utskotten.

- Idag finns det tre utskott och det är för många ämnen som inte hinner behandlas i utskotten, säger centerns gruppledare Harry Jansson och nämner till exempel näringsfrågor som enligt honom får alltför lite utrymme.

Hur många utskott som ska finnas tar centern inte ställning till i det här läget, utan det får en eventuell utredning komma fram till.

- Sen behöver vi stärka lagtingets och lagberedningens personal, de är för få, säger Jansson.

Fler Nyheter

Stephan Toivonen vill inte sitta i regeringen

Stephan Toivonen om en plats i landskapsregeringen:
Om Stephan Tovionen tillfrågas är han tveksam till att han eller någon partikamrat från Åländsk demokrati tar en plats i den kommande landskapsregeringen. Det säger han i Ålands radios partiledarutfrågning.

Över 4000 förtidsröstade på postkontor

Tisdagen var sista chansen att förtidsrösta i lagtings- och kommunalvalet.

LR: Fiskebeslut drabbar Åland hårt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beklagar EU-ländernas beslut om fiskekvoter i Östersjön för år 2020, där bland annat besluten angående torskfisket drabbar Åland hårt. Det skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

ÅDA kan ha brutit mot EU:s upphandlingsregler

Peter Granholm och Anders Gustafsson:
Kostnaderna för Ålands Digitala Agendas upphandling av systemet Unit4, landskapsregeringens, kommunernas och ÅHS nya system för löne- och personaladministration, kan ha brutit mot EU:s upphandlingsregler. Men eftersom ÅDA som ett statligt ägt aktiebolag inte behöver lyda offentlighetsprincipen kan de riktiga kostnaderna inte granskas.

Ökat snusande svårt att åtgärda i skolan

Mikael Rosbäck om snusande i skolan
–Det är väldigt problematiskt att åtgärda det ökade snusandet, säger Strandnäs skolas rektor Mikael Rosbäck med anledning av att undersökningen Hälsa i skolan visade att bland annat snusandet ökat speciellt hos pojkar i årskurs 8 och 9.

Enerexits styrelse byts troligtvis ut

Stadsstyrelsens ordförande Tage Silander:
Med stor sannolikhet ska styrelsen för Enerexit AB bytas ut någon gång efter torsdag nästa vecka. Orsaken är att styrelseordförande Böge Holmberg och ledamot Sune Axelsson upphandlat tjänster av sina egna bolag.

14 vill bli vd för Ålands Radio och Tv

Nyhetsnotisen i ljudformat:
14 personer har sökt tjänsten som vd för Ålands Radio och Tv.

Ingen konstutställning med Persbrandt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blir ingen konstutställning på Ålands konstmuseum i november med den svenske skådespelaren Mikael Persbrandt. Det skriver vikarierande konstintendent Heidi Berthén i ett pressmeddelande.

Jaktvårdsförening drog upp riktlinjer för vargjakt

Lars Nordström:
Hammarlands jaktvårdsförening höll igår ett möte där de drog upp riktlinjer för den utökade skyddsjakten på varg.