• Hur försämrar de statliga strukturreformerna svenska språkets ställning och autonomins möjlighet att fungera? Det är en av frågorna som centern tycker att en språkkommitté kunde analysera. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:07

(C) vill ha språkpolitisk kommitté

Språkrådet bör kompletteras med en ny parlamentarisk språkkommitté med representanter för samtliga partier. Det vill centern i en budgetmotion i lagtinget.

Den nya språkkommitténs uppgift skulle bli att följa upp utfallet av det språkpolitiska programmet från år 2006, komma med förslag på rättsområden som Åland antingen bör överta eller vidta andra åtgärder för på grund av bristfällig service på svenska och analysera hur de statliga strukturreformerna ytterligare försämrar svenska språkets ställning och därmed underminerar den åländska autonomins möjligheter att fungera.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.