Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 augusti, 2022 - 16:20Uppdaterad: tisdag, 9 augusti, 2022 - 19:16

Brist på resurser kan resultera i utebliven sjukdagpenning

Beslutet att endast provta prioriterade grupper för covid-19 kan resultera i att människor blir utan sjukdagpenning.

–Antalet personer med infektioner har ökat drastiskt och vi har inte resurser att hantera alla testningar vi skulle vilja hantera, säger Anna-Maria Sjölund, tillförordnad smittskyddsläkare och vikarierande primärvårdschef vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS.

Hur länge problemet kan tänkas kvarstå kan inte ÅHS svara på. Men riktlinjerna från FPA och Institutet för hälsa och välfärd, THL, är tydliga, för att få sjukdagpenning krävs ett intyg och för att skriva ett intyg krävs ett labbverifierat positivt coronatest.

–Det är svårt att säga hur länge det ser ut så här. Vi måste ta det dag för dag. Vi vet inte vad som pågår för diskussioner uppåt och om det kommer några nya rekommendationer eller inte. Det kan hända att det blir andra lösningar med testning och intyg, säger Anna-Maria Sjölund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »