• Ny mast till Albanus behövs. Arkivfoto: Ålands Radio.
Ordförande Heidi Oliviera berättar om mastproblematiken:
Publicerad: fredag, 12 juli, 2019 - 13:41

Bråttom med ny mast till Albanus

Albanus behöver en ny mast och det börjar bli bråttom. Till Tall Ships Race år 2021 renoveras fartyget men efter stormen Alfrida har man inte längre något virke som passar.

–Det är ganska hårda krav på virket till masten. Vi hade spanat ut en tall och fått muntligt avtal från Fastighetsverket att ta den, så kom Alfrida och blåste ner alla andra träd runtomkring och nu måste den stå kvar som fröträd, säger Albanus ordförande Heidi Oliviera.

Senast under hösten måste man få tag i en passande tall då virket behöver barkas och torka i tid, man kommer inte kunna delta i Tall Ships Race om man inte får tag på en ny mast.

–Vi skulle vilja hugga den så snabbt som möjligt. Masten vrider sig om den inte är torr nog, senast i höst måste vi ha en ny, säger Oliviera.

Fler Nyheter

Singelolycka i Sund

Vid 16-tiden i dag skedde en singelolycka i Bomarsund. Bilen körde av vägen och krockade med ett träd.

Åländsk man i bedrägerihärva

Felix Quarnström rapporterar från Åbo
I dag inleddes rättegången där en åländsk man står åtalad i Egentliga Finlands tingsrätt för två fall av grov penningtvätt. Mannen blev häktad i sin frånvaro då han inte dök upp till rättegångens inbokade förhandling som hölls i augusti. Mannen befann sig då utomlands.

Olivia Mattsson återvänder till ÅU

Nyhetsnotisen i ljudformat
Olivia Mattsson kommer hem till Åland United för säsongen 2020. Redan 2016 debuterade Pargas IF produkten, via IFK Mariehamn för Åland United i Damernas Liga.

"Måste bygga förtroende internt"

Riksdagsledamot Mats Löfström
Sanna Marin (SDP) blir en bra statsminister säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Att hon tidigare sagt nej till obligatorisk svenska i skolan är inget man på Åland behöver oroa sig för.

Häggblom fortsätter leda Ob

Under lördagens höstmöte återvaldes Bert Häggblom som partiordförande för Obunden samling. Marcus Måtar valdes till vice ordförande.

Inget beslut om Måtar

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtingets talmanskonferens hann inte fatta beslut i dag om man vidtar åtgärder mot lagtingsledamoten Marcus Måtar (Ob) med anledning av domen för grovt ocker.

Regeringsprogrammet presenteras i morgon

Nyhetsnotisen i ljudformat
I morgon, tisdag, klockan 13 väljer lagtinget nytt lantråd och därmed också ny landskapsregering för Åland.

IFK har en ny fystränare

Nyhetsnotisen i ljudformat
IFK Mariehamn har skrivit avtal med Nils Lindgren att bli assisterande tränare med inriktning på fysdelen, så Lindgren ersätter den tidigare fys- och rehabtränaren Kristoffer Weckström.

Kulmuni föreslås bli finansminister

Nyhetsnotisen i ljudformat
Centerns partiledare Katri Kulmuni föreslås bli ny finansminister, det meddelades från Centern i riket i dag.