Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 april, 2020 - 19:59

”Borde vi ställa in självstyrelsefirandet?”

Hur har självstyrelsen klarat av undantagstillståndet? Det frågade Marcus Måtar (Ob) när lagtinget hade frågestund i dag.

-Man har stängt restauranger genom att ändra en finländsk lag som ansetts direkt tillämplig på Åland utan att lagtinget haft något att säga till om, sade han och ville veta hur vicelantrådet Harry Jansson (C) anser om självstyrelsen ställning under de rådande förhållandena. Harry Jansson svarade att man till och med skämtat om att skjuta upp självstyrelsens 100-årsfirande.

-Vår självstyrelse har delvis i alla fall varit satt ur spel sedan 16 mars. Det är den bistra verkligheten. Även för mig har det varit en chock att vi står på så pass svag rättslig grund när det kommer till undantagsförhållanden, sade han.

Orsaken enligt Harry Jansson är att när den nya beredskapslagen togs fram under åren 2005-2010 beaktades inte självstyrelsen.

-Mitt omdöme är att det är fråga om en skandal. Man skriver att demilitariseringen och neutraliseringen ska beaktas, men inte autonomin, sade han.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »