Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 april, 2019 - 12:07Uppdaterad: tisdag, 9 april, 2019 - 17:20
  • Även i år får de åländska jägarna sätta sig i vettaskåran. Arkivbild

Det blir vårjakt i år också

Det blir vårjakt på guding även i år, meddelade Landskapsregeringen idag.

Vårjakten har samma regelverk som förra året, så att jägare som beviljas tillstånd som mest får skjuta två gudingar per jakttur och att det maximala antalet fåglar som får skjutas är 2 000.
Beslutet har tagits trots att vårjakten väckts som ett ärende i EU-kommisionens domstol. Enligt biträdande jaktminister Mats Perämaa (lib) var den stundande domstolsprocessen inget man tog i beaktande då man valde att ge vårjakten grönt ljus.
- Vi håller fast vid vår tolkning av reglerna och att vi gör rätt, och om vi hade valt att blåsa av jakten skulle det ha sänt fel signaler, säger Perämaa.
Landskapsregeringens socialdemokrater valde att inte närvara då beslutet togs, vilket också innefattar regeringens jaktminister Camilla Gunell (s), men enligt Perämaa har det ingen betydelse.
- Socialdemokraterna valde att avstå även i fjol, men ett beslut är lika giltigt om det röstas igenom av fyra ministrar som av sju.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »