Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 oktober, 2023 - 10:59Uppdaterad: lördag, 14 oktober, 2023 - 08:27

Bilhyllan på M/S Eckerö har rasat

Två personer har skadats lindrigt. Nu meddelar rederiet att alla fredagens avgångar är inställda.

– Vi skulle köra på som andra bil och det small till fruktansvärt. Vi är inte längre på färjan och det är avspärrat, säger en passagerare till Ålands radio strax före klockan 11.  

Helikopter och brandkår var på plats vid fartyget tidigare i dag, som befinner sig i Grisslehamn. 

–Två personer är lindrigt skadade men ingen sitter fast eller så, det finns inget behov av mer räddning på plats, säger Marie Nordahl på Storstockholms brandförsvar. 

Eckerölinjens vd Tomas Karlsson säger till Ålands Radio strax efter halv tolv, finsk tid, att den ena sidan av bilhyllans mekanism, en vajer, brast i samband med lastning inför avgången från Grisslehamn klockan 10. Hyllan föll ner och landade på en bil med en man och en kvinna. 
Personerna är skadade och hämtades med ambulanshelikopter. De var talföra vid avfärd men Tomas Karlsson kan inte säga hur allvarligt skadade de är. 

Svenska statens haverikommission skriver i ett mail till Ålands radio att de mottagit en anmälan i ärendet. Nu samlar de in mer fakta för att bedöma om händelsen ska utredas vidare.

Tomas Karlsson berättar för Ålands Radio strax före klockan 16 på eftermiddagen att Transportstyrelsen samt besiktningsmän befinner sig ombord på fartyget. Även externa reparatörer finns på plats, bredda att börja arbetet med att sätta bilhyllan i skick.
Kontroller av bilhyllan görs ofta, säger Tomas Karlsson.
- Dels gör vi våra egna besiktningar och kontroller med en väldig täthet och vi har också externa besiktningar. 

Klockan 16 på fredagen skriver Eckerölinjen i ett pressmeddelande att även turen från Grisslehamn klockan 20 ställs in. Från början hoppades man kunna trafikera som normalt med start från den turen.
Nu hoppas man istället på trafikstart klockan 08.00 från Berghamn, Eckerö på lördagsmorgonen.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »