Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 mars, 2020 - 14:32Uppdaterad: onsdag, 11 mars, 2020 - 17:08
  • Bert Häggblom. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Bert Häggblom åter aktuell som talman

Bert Häggblom (Ob) tar nu tillbaka sitt uttalande om att han inte är aktuell för en talmanspost i Ålands lagting.

- Roger Nordlund är vald till första november och jag kan ställa upp från första november, svarar han till Ålands Radio på frågan vem som är Obunden samlings talmanskandidat.

Bert Häggblom höll presskonferens i mitten av februari och meddelade då att han stiger tillbaka från talmansposten på grund av oklarheter kring hur han och lagtingskollegan Marcus Måtar (Ob) hanterat frågor kring jordförvärv i sin yrkesutövning som jurister. Men nu har han ändrat sig.

- Jag ville ta debatten i samband med det förra spörsmålet och ville inte blanda ihop det med talmansposten, säger han angående oppositionens fråga om hurdant förtroende landskapsregeringen har för Bert Häggblom som talman.

”Samarbetet fungerar bra”

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) och Centern är beredda att låna ut Roger Nordlund (C) som talman till den 1 november när lagtingsåret tar slut. I regeringssamarbetet skulle Bert Häggblom tagit över talmansposten under våren 2020 och Roger Nordlund skulle bli finansminister. Nu fortsätter Torbjörn Eliasson (C) som finansminister åtminstone till den 1 november. Vad det innebär för resten av regeringssamarbetet kan inte Veronica Thörnroos svara på.

Hon kan inte heller uttala sig om hur hon tror att allmänhetens förtroende för landskapsregeringen påverkas av Bert Häggbloms agerande.
-Det är klart att det är bra med en långsiktig kontinuitet, men vi har ändå förmånen att Roger Norldund kan ta talmansposten, säger hon.

Samarbetet med Obunden samling fungerar bra enligt Veronica Thörnroos.
- Det här ser jag mer som en isolerad företeelse, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »