Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 augusti, 2022 - 06:21Uppdaterad: onsdag, 31 augusti, 2022 - 12:51
  • Cecilia Ekholm t.v. och Torun Mattsson från Ålands barnmorskeförening. Foto: Felicia Bredenberg

Barnmorskor vill utbilda om samtycke

Ålands barnmorskeförening har i ett inlägg på sociala medier skrivit att de upplever att allt fler ungdomar mår dåligt i dag.

Att måendet försämrats märker man inom barnmorskeföreningen då många av medlemmarna arbetar med gynekologi och obstetrik och där möter de ofta ungdomar som berättar om sin mentala hälsa.
- Den psykiska delen känns väldigt bred och stor med tanke på dagens krav. Det är inte bara från en själv utan från samhället och sociala medier, säger ordföranden Cecilia Ekholm i Ålands barnmorskeförening r.f.

Åland toppar statistiken över flest aborter och det menar barnmorskeföreningen bland annat beror på ökade krav på sex. Därför vill nu barnmorskeföreningen åka ut till högstadieskolor och föreläsa om sex, samlevnad och samtycke.

- Jag utgår från att alla lärare gör ett superbra jobb kring detta. Vi vill bara vara ett komplement till skolans undervisning, säger Torun Mattsson, styrelsemedlem för Ålands barnmorskeförening.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »