Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 augusti, 2024 - 15:34Uppdaterad: torsdag, 22 augusti, 2024 - 22:19
  • Landskapsregeringen och Finferries grundar ett nytt rederi. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru

Axferries är namnet på LR:s och Finferries nya rederi

Ansgar Ab upphör att existera – Axferries blir marknadsföringsnamnet på det nya rederi som bygger vidare på Ansgars ramar. Så ser framtiden ut för den åländska skärgårdstrafiken om landskapsregeringen får som den vill.

Landskapsregeringen vill bilda ett nytt rederi tillsammans med Finferries. Syftet är att rederiet ska bli en stark operatör inom den åländska skärgårdstrafiken.  

Bolaget har arbetsnamnet Ålands skärgårdsrederi Ab, men skall marknadsföras under namnet Axferries.  

Diskussionen om risker och möjligheter har förts mellan parterna sedan maj.  

Infrastrukturminister Camilla Gunell säger att Finferries kompetens och erfarenhet inom skärgårdstrafik är värdefull i synnerhet med tanke på omställningen mot en mer fossilfri trafik.  

Två färjor ska landskapet föra över till det nya bolaget, Alfågeln och en reservfärja. Finferries kommer för sin del in med ett kapital som motsvarar färjornas värde.  

– Rederiet kommer att bli en mycket kraftfull aktör på marknaden, säger Håkan Fagerström, vd för Finferries. 

Beslutet innebär att Ansgar Ab – som i dag är en den viktigaste operatören inom den åländska skärgårdstrafiken och delvis ägs av Finferries – upphör att existera.  

Däremot kommer det nya rederiet att bygga vidare på Ansgars ramar och fortsätter att operera utifrån dem, säger Camilla Gunell. 

Se presskonferensen här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »