Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 december, 2016 - 15:49Uppdaterad: måndag, 12 december, 2016 - 16:17
  • EU vill att användningen av tunna plastbärkassar ska minska. Nu har landskapsregeringen och Ålands näringsliv skrivit ett avtal för att användningen ska minska även här. Arkivfoto.

Avtal ingicks om plastbärkassar

I dag undertecknade landskapsregeringen och Ålands näringsliv ett avtal om att minska användningen av plastbärkassar.

Bakgrunden är ett EU-beslut om att alla medlemsstater ska reducera förbrukningen så att man år 2025 högst använder 40 tunna plastbärkassar per person och år.

Avtalet som skrevs i dag innebär att detaljhandeln vidtar frivilliga åtgärder för att minska användningen av tunna plastbärkassar, och företag som ansluter sig förbinder sig till att sprida information till sina kunder, till att fastställa avgifter för de tunna plastbärkassarna och till att frångå gratis utdelning av lätta plastbärkassar vid butikskassorna.

Landskapsregeringen kommer att sammanställa statistik för att se om användningen verkligen går ner, annars kan man gå vidare med en förordning år 2021.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »