• Professor Göran Djupsund menar att ÅF:s väljare blivit svikna. Arkivfoto: Owe Sjöblom
Nyhetsnotisen i ljudformat
Publicerad: måndag, 28 oktober, 2019 - 14:29, uppdaterad: måndag, 28 oktober, 2019 - 15:30

"Det är ett svek mot ÅF:s väljare"

Att Anders Eriksson lämnar Ålands Framtid för Centern är uppseendeväckande och ”ett litet svek mot Åfs väljare”, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap.

Avhopp i sig är enligt honom inte helt ovanliga, men att hoppa av någon dag efter valet när man dessutom sitter på ett partis enda mandat hör inte till vanligheterna.

–Han kom ju inte in på sina personliga röster, han kom in på ett mandat som Ålands framtid hade samlat ihop, säger Göran Djupsund.

En fråga Djupsund också ställer sig är huruvida Centern på Åland tycker att partibytet är helt okej.

–Svär han trohet till Centerns linjedragningar nu? Eller har han kvar egna tankar från ÅF? För någon skillnad måste det väl vara mellan de två partierna, annars har jag svårt att se att förstå varför de är två partier som konkurrerade också i det förra valet, säger Göran Djupsund.

Fler Nyheter

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Veronica Thörnroos:
Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget. - Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Thörnroos har presenterat sina ministrar

Veronica Thörnroos presenterar de nya ministrarna och deras ansvarsområden:
Veronica Thörnroos (C) har presenterat ministrarna i den kommande landskapsregeringen.

Skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter fastslagna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet fastslår nu allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter som ska användas vid fortsatt vattenskyddsarbete och när nya vattenskyddsområden upprättas eller befintliga uppdateras.

Ålands radio och Ålands judoklubb får Rädda barnen-pris

Pristagarna intervjuas av Owe Sjöblom
Ålands radio och Ålands judoklubb är årets pristagare av Rädda barnens pris som sedan tio år tillbaka delas ut på barnkonventionens dag den 20...

Ändrad projekteringsordning ska ge billigare broutbyte

Landskapsregeringen beviljar mer pengar för tilläggsarbete i projekteringen för flera broar i broutbytesprogrammet. I och med det ökar budgeten för Djurholmsbron, bron över Långholmsströmmen, Kastörsbron, Askörsbron och Dånösundsbron med ca 50 000 euro per bro.

Omsorgsförbundet minskar sin budget

Förbundsfullmäktiges ordförande Petter Johansson:
Omsorgsförbundets budgetförslag för 2020 bantas med 100.000 euro. Det beslöt förbundsfullmäktige under sitt senaste möte. Mariehamns stads önskemål var att kostnadsökningen jämfört med 2019 inte skulle överstiga 1,5 procent.

Stina Wollter kommer till litteraturdagarna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den svenska konstnären, författaren och radioprataren Stina Wollter kommer till Mariehamns litteraturdagar i mars, det skriver arrangörerna i ett...

Ministrarna presenteras 14:30

Regeringsbildare Veronica Thörnroos (C) presenterar ministrarna i den kommande landskapsregeringen i dag klockan 14:30.

Den genomsnittliga inkomstskattesatsen på Åland ökar

Den genomsnittliga åländska inkomstskattesatsen för 2020 blir 17,44 procent, en ökning från föregående år med 0,06 procentenheter.