I en rapport argumenterar hon för att projektet saknar lagstöd då hon menar att det faller inom ramarna för djur som används för vetenskapliga ändamål. Den övriga förvaltningen håller inte med.
– Det här är fråga om ett fiske godkänt av EU, där fisken fiskas precis på samma sätt som tidigare och den fiskas i kommersiellt syfte, säger Bengt Michelsson, avdelningschef på social- och miljöavdelningen.
Borgström tog också upp sina farhågor direkt till minister Jesper Josefsson som inte ansåg att frågan behövde utredas ytterligare.
“Det är ju på samma grunder och samma lagstiftning som i Finland så jag tycker inte vi behöver gräva mer i det då man politiskt verkligen vill möjliggöra fisket”, skriver han i ett chatt-svar till henne.
Borgström försökte sedan i början av juni få till en enskild föredragning med Josefsson om tillsynen av projektet och möjliga åtgärder. Mötet blev aldrig av och istället meddelade Michelsson i ett mejl att Borgströms föredragningsrätt dragits in eftersom hon “i ärendet visat bristande omdöme”.
Michelsson vill inte kommentera det enskilda personalärendet men säger att det är hans plikt att se till att lagstiftning tillämpas korrekt.
Hur vanligt är det att personer fråntas sin beslutande- och föredragningsrätt?
– Det är ytterst ovanligt. Det har inte skett under min tid.
Maria Borgström säger att hon inte fått någon närmare förklaring kring vad det var som gjorde att hennes befogenheter kringskars.
– Jag ser ju att vi också har ett visselblåsardirektiv men att personalenheten får sin tid att hantera ärendet så som de gör oberoende, säger hon.