Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 november, 2023 - 15:38Uppdaterad: fredag, 24 november, 2023 - 17:45

ÅPF efter landskapets mjölkstöd: “Blir inte likvärdigt behandlade”

Medlemmar i Ålands producentförbund känner sig orättvist behandlade efter att landskapsregeringen tilldelat Ålands centralandelslag bidrag för mjölkproduktion.

Landskapsregeringen beviljade idag ÅCA 250 000 euro för att överta ägandet av en av mejeriets leverantörer som en konsekvens av de problem som näringen drabbats av till följd av Ukrainakrisen. 

– Hela lantbrukssektorn har stora lönsamhetssvårigheter, från medlemshåll har det kommit reaktioner om att man inte blir likvärdigt behandlad, säger ÅPF:s ordförande Birgitta Eriksson-Paulson, som tillägger att landskapet istället borde ha ett helhetsperspektiv vad gäller lantbruket och stöd. 

Fredrik Karlström (MSÅ), näringsminister, har beviljat stödet och menar att det alltid går att diskutera rättviseperspektivet men säger samtidigt att mjölksektorn är väldigt utsatt. 

– Det här är en åtgärd med tanke på att man haft en enorm kostnads och lönsamhetskris i mjölksektorn ända sedan Putin annekterade Krim, säger Fredrik Karlström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »