Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 20 september, 2020 - 13:24Uppdaterad: onsdag, 23 september, 2020 - 11:30

Amorella på grund mellan Lumparland och Föglö

Viking Lines m/s Amorella står på grund vid Julgrund i Järsö skärgård i Föglö, på samma ställe där fartyget gick på grund år 2013. Läget är stabilt och alla passagerare är nu evakuerade.

281 personer befinner sig ombord på fartyget, varav cirka 80 tillhör besättningen. Viking Line uppger att grundsstötningen ägde rum cirka klockan 12.50. Manskapet ombord skickade ett nödmeddelande till sjöräddningscentralen på engelska, här fritt översatt: "Mayday, vi har utvärderat situationen. Vi har läckor i de lägre regionerna av fartyget och vi utvärderar fortfarande, men vi har läckor på flera ställen".

Enligt uppgifter till Ålands radio beror det på att fartyget fått problem och man blev tvungen att köra upp det på grund för att undvika att fyllas med vatten.

Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström uppger att inga personskador har rapporterats.

Sjöbevakningen skriver på Twitter att läget är stabilt och att inga människoliv är i fara och att ingen har skadats. De skriver också att Amorella sitter "stadigt fast" och att det nu är klart att alla ska evakueras. Klockan 15.00 var elva enheter på platsen och fler är på väg. 

Enligt passageraren Daniel Norrmén så kände de av att fartyget fick grundkänning och kort därefter började Amorella luta en aning. Lite senare kördes fartyget närmare land och upp på grund igen, troligen för att undvika att fyllas med vatten.

- Vi har samlats på däck 10 och fått flytvästar, men Amorella ligger helt stilla och lutar inte något, säger Daniel Norrmén.

Klockan 13.45: Ingen på Ålands sjöbevakningsstation har tid att kommentera händelsen eftersom ”man har fullt upp i det initiala skedet”.

Klockan 15.24: Polisen har delvis spärrat av området vid Svinö färjfäste i Lumparland. Obehöriga eller nyfikna belastar trafikområdet som krävs för räddningsoperation och evaktuering i området. Polisen upprätthåller allmän ordning och säkerhet i samarbetet med Gränsbevakningsväsendet och ber folk vänligen att inte belasta vägnätet i området.

Klockan 15.40: Räddningsledare Tomas Mattsson meddelar att man snart inleder evakuering av cirka 20 personer åt gången som bussas vidare till Strandnäs skola för registrering. Totalt befinner sig 281 personer ombord totalt varav 250 ska evakueras. Evakueringen sker från Svinö i Lumparlands som bas.

Klockan 15.52: ÅHS meddelar att man gått upp i beredskapsläge på grund av Amorellas grundstötning och att sjukhuset deltar i arbetet med att ta emot evakuerade passagerare.

"De evakuerade passagerarna tas emot av ett team med läkare och vårdpersonal från hälsocentralen och psykiatrin. Barnfamiljer erbjuds expertstöd från barn- och ungdomspsykiatrin", skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Klockan 16.02: Sjöbevakningen meddelar på Twitter att man klockan 15.40 inlett evakueringen av fartyget.

Klockan 16.15: Evakueringen av passagerarna uppskattas ta cirka två timmar. Situationen i området och på fartyget är lugnt, meddelar Sjöbevakningen på Twitter.

Klockan 16.27: De första passagerarna har evakuerats till land och är på väg till evakueringscentralen. Evakueringen från Amorella sker med fyra fartyg, meddelar Sjöbevakningen.

Klockan 17.06: Alla passagerare har evakuerats, nu återstår att evakuera en del av besättningen, meddelar Sjöbevakningen.

 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »