Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 maj, 2023 - 06:09Uppdaterad: onsdag, 31 maj, 2023 - 06:09

ÅMHM påminner tjänsteleverantörer att anmäla olyckor - Misstänker mörkertal

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, misstänker ett mörkertal vad gäller anmälningar om olyckor enligt konsumentsäkerhetslagen.

Tjänsteleverantörer så som stall, klättercenter, gym, tivolin och tatuerare ska anmäla allvarliga olyckor till ÅMHM. Eftersom leverantörerna själva bär ansvaret vet man inte hur bra systemet fungerar idag. 

–Jag har sysslat med de här frågorna i tre år och under den tiden har vi fått in enstaka anmälningar, vi misstänker ett ganska stort mörkertal säger Janne Eriksson, miljöskyddsinspektör. 

Det finns också ett visst tolkningsutrymme i lagen för när man ska anmäla, men har ambulans tillkallats, har man anmälningsplikt. Anmälan är sedan avgiftsfri och eventuella tillbud löses oftast genom samarbete. 

–Det är ju de mest skötsamma som anmäler, vi vill inte bestraffa den typen av beteende. Jag tycker det är en win-win, vi och tjänsteleverantörerna lär oss och vi tar med det till följande verksamhetsutövare, säger Eriksson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »