Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 12 februari, 2022 - 18:13Uppdaterad: lördag, 12 februari, 2022 - 21:12
  • Foto på olyckan från anonym källa.

Ambulanshelikopter havererade på Brändö

En ambulanshelikopter gick ner lite för snabbt vid nedstigning på Fiskö, Brändö. Fyra personer är förda till sjukhus med gränsbevakningens Superpuma-helikopter.

Fyra personer har förts till Mariehamns centralsjukhus med gränsbevakningens superpuma-helikopter. Men hur skadeläget är med de fyra involverade kan räddningschef Karl Nordlund vid Mariehamns räddningsverk inte uttala sig om vid 19:41.

Han har heller ingen uppdatering eller orsak kring vad som låg bakom haveriet med helikoptern utan menar att man får invänta på svaret från utredningen.

- Läget är lugnt och vi kommer lämna platsen här alldeles strax. Vi har gjort våra dokumentationer och det föreligger inte något behov av räddningstjänst längre, säger Karl Nordlund.

Babcock Scandinavian AirAmbulance är operatören till ambulanshelikoptern. De skriver i ett pressmeddelande att de kan bekräfta att en ambulanshelikopter har haft en incident på Åland.

De skriver att helikoptern utförde en normal landning, men att den gled in i en byggnad. Till följd av detta kan man bekräfta skador på rotorbladen och att de tre i besättningen får nödvändig uppföljning.

Babcock kommer att bistå myndigheterna i deras fortsatta utredningar av ärendet, framkommer i pressmeddelandet.

 

Ett vittne på Fiskö som vill vara anonymt hörde att helikoptern kom och körde runt flera gånger och skulle landa. Hen trodde att helikoptern skulle landa på isen i viken.

- Sen kom sambon in och sa att det nog hänt en olycka och att det skett en krasch, säger vittnet.

Paret for till platsen ifall det skulle behövas någon hjälp. Helikoptern hade landat och sen glidit iväg en bit och in i ett uthus. Rotorbladen hade tagit i och helikoptern skadades förklarar vittnet.

- Piloten klarade sig, men sjukskötaren hade fått skador och ville inte stiga ur helikoptern, säger vittnet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »