Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 mars, 2020 - 05:51Uppdaterad: onsdag, 25 mars, 2020 - 09:24
  • Många vill hitta ett coronavaccin. Genrebild: Pixabay.

Ålänning undersöker möjliga vägar till coronavaccin

Just nu arbetar många med att försöka ta fram ett vaccin mot coronaviruset, en av dem finns på Åland.

Pierre Dönnes är doktor i bioinformatik och arbetar just nu på att undersöka coronavirusets genom, virusets genetiska uppbyggnad, med hjälp av algoritmer, något som kan användas till att hitta vägar till ett vaccin.

– Jag har tittat på genomet med våra algoritmer och jag har en idé på hur ett bra vaccin skulle kunna se ut baserat på de genom som finns tillgängliga. På sikt så skulle det kanske vara intressant att använda beroende på hur det går med de andra coronavaccinen som är under utveckling, säger Dönnes.

Det finns alltså redan bolag som kommit en bit med sina vaccin men tyvärr är man ännu ganska långt ifrån en färdig lösning.

– För tillfället är allting ganska påsnabbat, det finns en förhoppning om att det går framåt men vad jag har sett pratar folk fortfarande om 12-18 månader. Det går inte att chansa, man måste göra säkerhetsstudier för att säkerställa att det inte finns biverkningar, säger Dönnes.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »